Blog

Nevyřešené historické případy

Na naše obrazovky teď přichází první řada německo-amerického dokumentárního seriálu Nevyřešené historické případy (v originále Cold Case History), jehož účelem je zmapovat pokusy vrhnout nové světlo na historické zločiny, o kterých jsme možná ani donedávna netušili, že šlo o zločiny.

Kdo chtěl zavraždit Medicejské?

Bohatá florentská rodina Medicejských je známá až do dnešních časů jako vládnoucí rodina tohoto městského státu, která zároveň vedla vlastní banku. K významným členům této rodiny patřili i Lorenzo Medicejský a jeho bratranec Giuliano. Jenže ve Florencii žily i jiné klany, které by se rády ujaly vlády. Jedním z nich byla i rodina Pazzi, která je známá kvůli tzv. spiknutí Pazzi..

Právě toto spiknutí z 26. dubna 1478 vyšetřuje další z dílů dokumentárního seriálu. V tento den byl na bratrance spáchaný atentát přímo v katedrále Santa Maria del Fiore. Lorenzo přežil jen s malým škrábnutím na krku, ale Giuliano byl ubodán k smrti. To vedlo rozlícený dav k tomu, aby pověšením zlynčoval arcibiskupa Francesca Salviatiho, jednoho z aktérů spiknutí, jenž dokonce jednal s požehnáním papeže Sixta IV.

Jak zemřel Vincent van Gogh?

Vincent van Gogh, jeden z nejznámějších malířů 19. století a vlastně historie všeobecně, podle všeho spáchal sebevraždu. Měl se zastřelit revolverem Lefaucheux ráže 7 mm, když právě maloval v poli. Jenže nejsou pro to žádné přímé důkazy. Malíř sice zemřel až 30 hodin po incidentu a měl tedy v mezičase dost času svědčit, jenže není úplně jisté, že nesvědčil křivě. Za normálních okolností by takový postup nebyl úplně v jeho vlastním zájmu, jenže van Gogh se nechal slyšet, že i tak chtěl zemřít. To znamená, že pokud ho někdo zastřelil, neměl ho nemocný umělec vlastně ani důvod udávat.

Van Gogh tehdy přespával v jednom hostinci, jehož dcera o pár let později dosvědčila, že jí malíř skutečně řekl, že se chtěl zabít. Její svědectví doplnil i René Secrétan, 16letý mladík, který se právě potloukal poblíž. Prý mu malíř ukradl jeho zbraň. Ostatně pro (nakonec dokonaný) pokus o sebevraždu svědčilo i tehdejší vyšetřování, které bylo uzavřeno s tím, že van Gogha zabila střela zblízka a že tedy v tom čase zbraň držel v ruce on. Poslední výzkumy ale naznačují, že vrahem mohl být Secrétan.

Záhadná smrt Marilyn Monroe

Také jedna z největších celebrit a ikon 20. století Marilyn Monroe zemřela za záhadných okolností. Sice se opět oficiálně mluví o sebevraždě, ale nešlo opět o spiknutí? A netýkalo se toto spiknutí nějakým způsobem i prezidenta Kennedyho? Herečka a zpěvačka byla nalezena mrtvá ve věku 36 let ve svém bytě. To bylo v srpnu 1962. Spekuluje se však o tom, že o sebevraždu nešlo. Mohlo jít i o vraždu, ve které měl prsty Bobby Kennedy, případně mafie.

Podle nejnovějších teorií mohla být herečka zavražděna svým údajným milencem, doktorem Ralphem Greensonem. V knihovně UCLA byla roku 2019 nalezena záhadná krabice, v níž se nacházely informace, které Greenson o herečce nasbíral. Ihned po nalezení této krabice byl její obsah na 20 let označen za přísně tajný materiál, což ještě podněcuje další spekulace. Právě Greenson nalezl tělo zemřelé Marilyn a spekuluje se i o tom, že právě on ji mohl předávkovat barbituráty, které ji zabily.

Seriál Nevyřešené historické případy uvádí známá herečka Florence Kasumba, která v průběhu jednotlivých dílů otevírá i tyto výše uvedené případy.

Trailer

Program

Souhrn

Nevyřešené historické případy

Na naše obrazovky teď přichází první řada německo-amerického dokumentárního seriálu Nevyřešené historické případy (v originále Cold Case History), jehož účelem je zmapovat pokusy vrhnout nové světlo na historické zločiny, o kterých jsme možná ani donedávna netušili, že šlo o zločiny. Jak zemřel Ramses III.? Kdo chtěl zavraždit Medicejské? Jak zemřel Vincent van Gogh? A co Marilyn Monroe?…

Související programy