Blog

Kam zmizela ztracená Archa úmluvy

Archa úmluvy, posvátná zlatá truhla, která byla postavena Mojžíšem podle přesných instrukcí od samotného Boha, je asi nejznámější a zároveň nejposvátnější artefakt zmiňovaný v Bibli. Kde je jí ale konec?

Co se s Archou dělo v biblických dobách, je všeobecně známé. Respektive je možné si to načíst přímo v Bibli. Popis Archy úmluvy, případně i Schrány smlouvy nebo Schrány svědectví, je možné najít ve 25. kapitole knihy Exodus čili jinak i 2. knihy Mojžíšovy. Izraelci si s sebou tuto truhlu brali do boje, důležitou roli sehrála třeba při obléhání Jericha a později i při ochraně čerstvě vzniklého Izraele před nepřátelskými vojsky.

Po těchto událostech byla uložena ve Svatyni svatých v Šalamounově chrámu v Jeruzalémě. V roce 70 po Kristu do Jeruzaléma vtrhla římská armáda, která vyplenila i Šalamounův chrám a do Říma odtud převezla různé relikvie. O tom, co se v té době dělo s Archou úmluvy, však tehdejší historici mlčí. Vlastně musíme přiznat, že úplně nevíme, co se s Archou úmluvy v té době stalo ani to, co se s ní dělo dál. Je možné, že Archa úmluvy v době, kdy Jeruzalém obsadili Římané, už ani nebyla. Ve 2. knize Makabejské se píše, že ještě předtím, než byl Babyloňany zničen Šalamounův chrám (to bylo v letech 587 nebo 586 před Kristem), byla Archa úmluvy ukryta skupinou mužů pod vedením proroka Jeremiáše v jisté jeskyni. Ta je specifikována pouze tím, že se „nachází u hory, na niž vystoupil Mojžíš, aby spatřil dědictví od Boha.“ Makabejské knihy však patří ke knihám deuterokanonickým, což znamená, že nebyly zařazeny do oficiálního kánonu („seznamu“) biblických knih.

To však stále není jediná možnost, kam se Archa úmluvy mohla ztratit. Stejně tak by tahle posvátná truhla mohla být stále pohřbená pod místem, kde stával jeruzalémský chrám. I tam mohli Izraelci Archu úmluvy skrýt před Babyloňany. Nebo mohla babylonské útoky přežít, ale ty římské už ne. Navzdory tomu, že se o tomto artefaktu žádné kroniky a další prameny z 1. století nezmiňují, bylo by možné, že by tehdy přece jen nakonec skončila v Římě jakožto hlavním městě impéria?

Všechny tyto alternativy zkoumá štáb nového dokumentárního seriálu , který vznikl v letošním roce a v šesti epizodách zkoumá jednotlivé alternativy, které by mohly vést k rozpletení záhad ztráty nejdůležitějšího předmětu v dějinách Izraele. Štáb dokonce zavítá mimo jiné i do Afriky, konkrétně do Etiopie. Tamní legendy totiž hovoří o tom, že Archu úmluvy odvezl do bezpečí svého hlavního města Aksumu etiopský císař Menelik I. Tento první císař své země měl být podle jiné legendy synem krále Šalamouna a Královny ze Sáby.

Tým expertů se tedy v rámci šesti hodinových epizod vydává po stopách Archy úmluvy a postupně putuje od Jeruzaléma přes nejzápadnější okraje Evropy až po zmíněnou Etiopii.

Trailer

Program

Souhrn

Tajemství ztracené archy

Archa úmluvy – posvátná zlatá truhla postavená Mojžíšem podle přesných rozměrů a materiálů uvedených v Bibli – je pravděpodobně nejznámějšíma nejdůležitějším biblickým artefaktem v historii. Víme, že byla uložena ve Svatyni svatých v Šalamounově chrámu v Jeruzalémě. Když římská armáda v roce 70 n. l. vtrhla do města, ostatní relikvie, které byly uloženy vedle ní, byly odvezeny avystaveny v Římě, ale o samotné Arše úmluvy se nedochovaly žádné zprávy… Co se s ní tedy stalo? V tomto seriálu se vydáme po stopách důkazů napříč nejneobvyklejšími místy ve Svaté zemi a okolních zemích a pokusíme se zachytit stopy toho, oč vlastně šlo a kde nakonec nyní je.

Související programy